(صرفا جهت اطلاع هموطنان عزیز)
- قوانین مدنی مربوط به محل اقامت:
ماده ۱۰۰۲: اقامتگاه هر شخص عبارت است از محلی که شخص در آنجا سکونت داشته و مرکز مهم امور او نیز در آنجا باشد. اگر محل سکونت شخصی غیر از مرکز مهم امور او باشد، مرکز مهم امور او اقامتگاه او محسوب است و اقامتگاه اشخاص حقوقی مرکز عملیات آنها خواهد بود.
ماده ۱۰۰۵: اقامتگاه زن شوهردار همان اقامتگاه شوهر است، معذالک زن که شوهر او اقامتگاه معلومی ندارد و همچنین زنی که با رضایت شوهر خود یا اجازه محکمه مسکن علیحده اختیار کرده، می تواند اقامتگاه شخصی علیحده نیز داشته باشد.
ماده ۱۰۰۶: اقامتگاه صغیر و محجور همان اقامتگاه ولی و یا قیم آنها است.
طبق قوانین بالا:
- آقایان بالای ۱۸ سال که دارای کارت پایان خدمت/معافیت می باشند، می توانند محل اقامت خود را به صورت حضوری و یا پستی از «ایران» به «آلمان» تغییر دهند. آقایان دارای ۱۸ سال سن کامل و بالاتر که کارت پایان خدمت/معافیت ندارند، اگر بخواهند محل اقامت خود را تغییر دهند، ابتدا می بایستی مندرجات بخش «درج مهر خروج مشمولین در گذرنامه» را به دقت مطالعه کرده و ضمن رعایت کلیه شروط و قوانین درج مهر خروج مشمولین، اقدام به تغییر محل اقامت خود فرمایند.
- بـانـوان بـالای ۱۸ سـال که مـجـرد بـوده، یـا ثـبـت طـلاق قـانونی کـرده باشند و یا هـمـسر ایشان فوت کرده باشد می توانند محل اقامت خود را به صورت حضوری و یا پستی از «ایران» به «آلمان» تغییر دهند.
- تغییر محل اقامت کلیه افراد زیر ۱۸ سال فقط با حضور پدر یا قیم قانونی آنان در سرکنسولگری امکان پذیر است. فرم تغییر محل اقامت نیز باید توسط پدر یا قیم قانونی تکمیل و امضا شود.
- بانوانی که با شوهر خود مقیم آلمان می باشند و محل اقامت شوهرشان در گذرنامه معتبر ایرانی، آلمان درج شده است و همچنین بانوانی که شوهر خارجی دارند برای درخواست صدور گذرنامه و تغییر محل اقامت نیاز به موافقت کتبی شوهر ندارند.
تذکر مهم: افـرادی کـه طـبـق مـراتـب بـالا، تـغـیـیـر مـحـل اقـامـت آنها از طریق پستی امکان پذیر باشد، می بایستی سایر شروط درخواست پستی گذرنامه (که در بخش «صدور و تجدید گذرنامه» درج شده) را نیز رعایت فرمایند.
افرادی که در گذرنامه آنان «کشور محل اقامت : جمهوری اسلامی ایران» درج شده باشد، می بایستی هنگام خروج از مرزهای کشور، مهر اجازه خروج خود را از اداره گذرنامه نیروی انتظامی و یا دفاتر پلیس +10 (در ایران) دریافت کنند.
چنانچه در آلمان زندگی می کنید و دارای اقامت معتبر یا تابعیت مضاعف آلمانی و یا اقامت پناهندگی (به جز دولدونگ) هستید، می توانید درخواست تغییر محل اقامت داده تا در گذرنامه شما «کشور محل اقامت : آلمان» درج شود. در این صورت نیازی به هیچگونه مهر دیگری، از جمله «مهر خروج مکرر» نمی باشد. به بیان ساده تر می توان گفت که «تغییر محل اقامت» جایگزین «مهر خروج مکرر» شده است. تغییر محل اقامت با روادید (ویزا) امکان پذیر نمی باشد.
اگر در گذرنامه شما «کشور محل اقامت : آلمان» درج شده باشد. هنگام خروج از کشور نیاز به هیچگونه مجوز خروجی نخواهید داشت و فقط باید عوارض خروج را (معمولا در کلیه شعب بانک ملی و همچنین در شعبه فرودگاه و یا به صورت آن لاین) پرداخت فرمایید.
تقاضای «تغییر محل اقامت» و همچنین پرداخت هزینه آن، فقط یکبار مورد نیاز است. اگر در گذرنامه کنونی شما «محل اقامت : آلمان» درج شده است، نیازی به تکمیل فرم و پرداخت هزینه تغییر محل اقامت ندارید.
اگر محل اقامت در گذرنامه کنونی شما کشوری غیر از ایران (مثلا فرانسه) می باشد، هنگام صدور گذرنامه جدید نسبت به تکمیل فرم تغییر محل اقامت و پرداخت هزینه تغییر محل اقامت اقدام گردد. در این صورت توصیه می شود با بخش گذرنامه تماس تلفنی گرفته تا راهنمایی های لازم را دریافت فرمایید.
تغییر محل اقامت همواره به معنای صدور گذرنامه جدید می باشد. یعنی اگر قصد دارید محل اقامت خود را از «ایران» به «آلمان» تغییر دهید توجه فرمایید که این امر همزمان با صدور گذرنامه جدید صورت گیرد زیرا چنانچه بعدا تصمیم به تغییر محل اقامت بگیرید، می بایستی دوباره گذرنامه جدید درخواست نمایید.
- افرادی که دارای ویزای کار، توریستی و ... قادر به تغییر محل اقامت خود نمی باشند.
جهت تغییر محل اقامت هزینه مربوطه مندرج در جدول هزینه های کنسولی را به هزینه صدور گذرنامه جدید افزوده و جمع کل را به حساب بانکی این سرکنسولگری واریز فرمایید. پرداخت هزینه به صورت حضوری و با استفاده از کارت EC-Karte نیز امکان پذیر است.
لطفا جهت تکمیل فرم های مربوط به تغییر محل اقامت و صدور گذرنامه جدید به سامانه میخک http://mikhak.mfa.ir مراجعه و پس از تکمیل فرم و دریافت کدرهگیری به کنسولگری مراجعه فرمایید. همچنین فرم تغییر محل اقامت را تکمیل و به کنسولگری ارائه نماید.
فرم تغییر محل اقامت
چنانچه گذرنامه کنونی شما در سرکنسولگری فرانکفورت صادر شده باشد، جهت تجدید آن نیاز به مراجعه حضوری نبوده و می توانید بعد از تکمیل پرونده و ثبت نام در سامانه میخک و دریافت کد رهگیری http://mikhak.mfa.ir مدارک خود را از طریق پست (به توضیحات مربوط به پست و پاکت برگشت توجه شود) ارسال نمایید.
لینک راهنمای سامانه میخک http://mikhak.mfa.ir/help.pdf
متقاضیان محترم می توانند در صورت تمایل کد رهگیری خود را با پرداخت تعرفه مربوطه در داخل سرکنسولگری دریافت نمایند
ساعت کار ویژه مراجعین کنسولی:
دوشنبه تا جمعه 8:30 الی 12:00
ساعت پاسخگوئی تلفنی بخش کنسولی:
دوشنبه تا جمعه 14:30 الی 16:30
ایمیل : fra.passport@mfa.gov.ir
Tel.: +49 (0) 69 56 000 70
Fax: +49 (0) 69 56 000 728
Bankverbindung: Frankfurter Sparkasse
IBAN DE 90 50050201 0000 103960
BIC HELADEF 1822