با عنایت به هماهنگیهای انجام شده با سازمان وظیفه عمومی ناجا، واجدین شرایط معافیت پزشکی مقیم کشورهای اروپایی و ایالات متحده امریکا می توانند با حضور در نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کشور محل اقامت خود و با ارائه مدارک مشروحه زیر نسبت به تشکیل پرونده و پیگیری درخواست خود اقدام نمایند.
شرایط متقاضی(جهت بررسی درخواست معافیت پزشکی):
· رسیدن به سن مشمولیت (18 سال تمام)
· حداقل سه سال اقامت در خارج از کشور (براساس محل اقامت مندرج در صفحه سوم گذرنامه ایرانی)
· عدم برخورداری از معافیت تحصیلی (معافیت تحصیلی شامل: اخذ پاسخ مثبت تشکیل پرونده دانشجویی و یا سابقه اخذ معافیت تحصیلی از داخل کشور). به استثنای برخی موارد خاص که در ادامه این راهنما شرح داده شده و در ایران قابل پیگیری می باشد.
· ذکر نام بیماری و یا عارضه متقاضی (تنها یک مورد ) برگرفته از فهرست بیماریهای قابل رسیدگی سازمان نظام وظیفه (لینک).
مدارک لازم :
- تصویر برابر اصل شناسنامه، کارت ملی، صفحات نوشته شده گذرنامه ایرانی(دوسری)
- تصویر مدارک اقامتی و یا تابعیتی خارجی متقاضی (دو سری)
* لازم است در صفحه سوم گذرنامه ایرانی متقاضی، "کشور محل اقامت"، ایران درج نـشده باشد، بعبارت دیگر در زمان تقاضا بصورت رسمی در گذرنامه ایرانی مقیم خارج از کشور ثبت شده باشد.
* آندسته از دانشجویان "تسهیلات غیر ارزی دانشجویی" که از معافیت تحصیلی در خارج از کشور استفاده می نمایند، درصورتی که عارضه و یا بیماری آنان در فهرست بیماریهای قابل بررسی در زمان تحصیل در سایت سازمان وظیفه عمومی باشد، علی رغم عبارت "کشور محل اقامت جمهوری اسلامی ایران" در گذرنامه ایرانی خودمی توانند درخواست معافیت پزشکی ارائه نمایند اما نیاز به مراجعه و طرح درخواست نزد کمیسیون مونیخ نداشته و لازم است در ایــران و از طریق دفاتر پلیس بعلاوه 10 اقدام نمایند.
- مدارک مستند پزشکی موید عنوان بیماری و یا عارضه پزشکی و شرح حال پزشکی به یکی از زبان های فارسی، انگلیسی و یا آلمانی که به تایید مراکز درمانی معتبر و یا اتاق پزشکان محل اقامت رسیده باشد. مستندات لازم مانند: رادیولوژی، سی تی اسکن، ام آر آی، سونوگرافی، آزمایشات و پاتولوژی بافتی، نوار قلب، نور مغز، و ...
- بارگذاری آخرین مدرک تحصیلی متقاضی در سامانه میخک ( درصورت اخذ آن در خارج از کشور) و ارائه نسخه ای از مدرک تائید آن در سامانه میخک، توسط نمایندگی محل تحصیل .
- 6 قطعه عکس سه در چهار پشت نویسی شده، بدون عینک، شال و کلاه و ...
- فرم تکمیل شده شماره یک رسیدگی به درخواست معافیت پزشکی مشمولان مقیم خارج از کشور (لینک)
خلاصه مراحل انجام کار:
- مراجعه مشمول و یا بستگان وی به همراه مدارک ذکر شده به نمایندگی کشور محل اقامت خود و تکمیل فرم شماره یک تقاضای معافیت پزشکی
- تایید و تصدیق مدارک پزشکی پس از اخذ تعرفه کنسولی ذیربط
- ارسال مدارک به نمایندگی مونیخ با نامه رسمی نمایندگی محل اقامت مشمول، پس از بررسی و احراز شرایط درخواست
- اعلام وقت معاینه و دعوت متقاضی به نمایندگی مجری معاینات پزشکی( سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مونیخ) منحصرا از طریق نمایندگی کشور محل اقامت متقاضی
- ارجاع مشمول به مرکز درمانی ذیربط توسط سرکنسولگری ج.ا.ایران در مونیخ، در صبح همان روز مراجعه، جهت انجام معاینه (پس از انجام معاینه در همان روز و در مرکز درمانی ذیربط، مشمول می تواند مستقیما به شهر یا کشور محل اقامت خود مراجعت نماید)
- ارسال مدارک مشمول به همراه نظریه تایید شده پزشک معتمد به وزارت امور خارجه به نشانی: تهران- میدان امام خمینی ( ره ) - ابتدای خیابان امام خمینی ( ره) - ساختمان شماره 3 وزارت امور خارجه–اداره گذرنامه و روادید
- بررسی مدارک توسط اداره گذرنامه و روادید و ارسال آن به سازمان وظیفه عمومی ناجا در تهران (قابل پیگیری توسط وکیل و یا والدین مشمول در تهران)
- بررسی مدارک و طرح درخواست در شورای پزشکی سازمان وظیفه عمومی تا مرحله صدور رای در کمیسیون پزشکی تهران
* جهت آندسته از متقاضیان که موفق به اخذ نظریه مثبت و تاییدیه شورای پزشکی سازمان نظام وظیفه عمومی نشوند و یـا نظریه کمسیون تهران بر معافیت متقاضی از رزم باشد، "دفترچه اعزام به خدمت" صادر خواهد شد و درصورت عدم مراجعه از همان تاریخ غایب محسوب می شوند.
* جهت آندسته از متقاضیان که درخواست آنها باموافقت کمیسیون نظام وظیفه در تهران همراه گردد، کارت معافیت پزشکی صادر خواهد شد.
نکات مهم :
- لازم است پس از وصول مدارک به مونیخ، حداقل مدت زمان بیش از چهار ماه برای کنترل مدارک و احراز شرایط متقاضی در این سرکنسولگری تا کسب نظر نهایی نظام وظیفه از ایران در نظر گرفته شود.
- کلیه هزینه های انجام معاینه پزشکی و پیگیریهای آن، اعم از ایاب و ذهاب، محل اقامت، اخذ روادید احتمالی، مبالغ مربوط به انجام معاینات و آزمایشات تشخیصی و سایر هزینه ها بعهده مشمول بوده و وزارت امور خارجه و نمایندگی های آن هیچگونه تعهدی در این زمینه نخواهند داشت.
- کسب اطلاع از مقررات مربوط به انتشار بیماری کووید 19شامل، چگونگی ورود و خروج به آلمان و مونیخ، قرنظینه احتمالی و رعایت آنها بعهده متقاضی خواهد بود.
- هزینه های معاینات و آزمایشات در مراکز درمانی بصورت نقدی دریافت شده و برای کلیه متقاضیان مشمول بیمه درمانی نخواهند بود.
- هر یک از تصاویر مدارک می بایستی در یک کاغذA4به صورت جداگانه تهیه گردد.
- کلیه اطلاعات و مشخصات در فرمهای مربوطه لازم است بطور کامل و صحیح توسط متقاضی و نمایندگی تکمیل گردد و به فرمهای تقاضای ناقص در مونیخ و تهران ترتیب اثر داده نخواهد شد.
- از ارسال تصاویر صفحات بدون مندرجات گذرنامه خودداری گردد.
- با توجه به انجام معاینات بصورت غیر متمرکز و به منظور اجتناب از افزایش چند برابری هزینه های مشمول، لازم است متقاضی در فرم درخواست خود تنها به یک عارضه و یا بیماری خود که در فهرست بیماریهای قابل بررسی سایت ناجا قید گردیده، اشاره نماید.
- درصورت بروز مغایرت بین نتیجه معاینات اولیه در کشور محل اقامت با معاینات انجام شده در کمیسیون پزشکی مونیخ، نتیجه معاینه پزشک معتمد کمیسیون پزشکی مونیخ ملاک عمل قرار خواهد گرفت.
- چنانچه پدر، مادر یا جد پدری بعنوان وکیل در داخل کشور امور محوله معافیت را پیگیری می نمایند نیازی به تنظیم وکالت از طرف مشمول برای آنان نمی باشد .
- مشمول در همان روز مراجعه، به مرکز درمانی ذیربط در یکی از شهرهای "ایالت بایرن" ارجاع داده خواهند شد و الزاما محل معاینه در شهر مونیخ نخواهد بود.
- تشکیل پرونده و حضور متقاضی در تاریخ مقرر در مرکز درمانی تعیین شده (در ایالت بایرن) به منزله پذیرش قطعی موضوع معافیت متقاضی توسط سازمان نظام وظیفه عمومی نمی باشد. نتیجه نهایی در تهران و نزد پزشکان آن سازمان اعلام خواهد شد.
- مدارک مشمول پس از انجام معاینه پزشکی، طی نامه رسمی و متعاقبا با پست سیاسی به اداره گذرنامه و روادید وزارت امور خارجه ارسال و رونوشت نامه مذکور به محض صدور ، از طریق شبکه رایانه ای داخلی به نمایندگی محل اقامت متقاضی نیز ارسال می گردد. درصورت تمایل، متقاضیان قادر خواهند بود طی تماس با نمایندگی محل ارائه مدارک خود، از شماره نامه تهیه شده اطلاع حاصل نمایند.
- دانشجویان تسهیلات غیر ارزی دانشجویی (پرونده دانشجویی فعال در سامانه میخک) و دارای بیماریهای مندرج در فهرست بیماریهای قابل رسیدگی در زمان دانشجویی که در سایت سازمان نظام وظیفه بروز رسانی می گردد، با عنایت به برخورداری از معافیت تحصیلی و مهر خروج دانشجویی، لازم است در زمان مراجعه به کشور راسا از طریق دفاتر پلیس بعلاوه 10 و سازمان نظام وظیفه عمومی نسبت به درخواست معافیت پزشکی اقدام نماید و نیازی به ارائه تقاضابه این سرکنسولگری ندارند. ( انتخاب وکیل برای منظور فوق منتفی اعلام می گردد) لینک فهرست بیماریها
- دانشجویان تسهیلاتی که عنوان بیماری و یاعارضه آنها در فهرست بیماریهای قابل رسیدگی در زمان دانشجویی قید نگردیده، تنها پس از پایان معافیت تحصیلی می توانند درخواست رسیدگی به درخواست معافیت پزشکی خود را ارسال دارند.
- در صورت تعیین وقت توسط این سرکنسولگری، عدم حضور متقاضی در تاریخ تعیین شده برای معاینات پزشکی در سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مونیخ، به منزله انصراف وی از درخواست معافیت پزشکی تلقی می گردد.
- درصورتی که شورای پزشکی سازمان نظام وظیفه با معافیت متقاضی موافقت نماید، کارت معافیت به نشانی ارائه شده توسط والدین یا وکیل متقاضی در ایران ارسال خواهد گردید.
- در صورت رد درخواست متقاضی توسط کمیسیون پزشکی سازمان نظام وظیفه در ایران، فرد متقاضی مشمول شناخته شده، برای وی "دفترچه اعزام به خدمت" صادره شده و از همان تاریخ (در صورت عدم حضور جهت انجام خدمت سربازی) غــایـب محسوب می گردد.درصورت اعتراض متقاضی به رای نهایی صادره از سوی شورای پزشکی سازمان نظام وظیفه، موضوع منحصرا در ایران قابل بررسی خواهد بود و حضور متقاضی در ایران (جهت ثبت اعتراض) الزامی بوده و وکیل متقاضی نمی تواند به رای صادره اعتراض نماید.
- در مواردی نظر شورای معافیت پزشکی تهران، معافیت متقاضی از انجام کارهای دشوار (امور رزمی) در زمان انجام خدمت نظام وظیفه را در پی خواهد داشت و برای متقاضی "دفترچه اعزام به خدمت" صادر خواهد شد و ...
- پس از ارسال مدارک تایید شده معافیت پزشکی متقاضی از مونیخ به تهران، کلیه امور و پیگیریهای مربوط به تقاضای شما منحصرا در سازمان نظام وظیفه ناجا در تهران قابل انجام بوده و اقدامات این سرکنسولگری در مورد درخواست متقاضی به پایان رسیده است.
- در شرایط کنونی ناشی از بیماری کرونا و کاهش و قطع پروازهای به مقصد ایران، ممکن است ارسال پاکتهای حاوی مدارک متقاضیان معافیت پزشکی با تاخیر چند ماهه و مضاعف روبرو گردد.
سایر تسهیلات مربوط به نظام وظیفه:
· کلیه متولدین سالهای 1345 تا 1354 شمسی که با داشتن مدارک تحصیلی زیر می توانند از معافیت عفو رهبری استفاده نمایند.
- مدرک تحصیلی دیپلم تا کارشناسی شامل متولدین 1354-1345
- مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد شامل متولدین 1352-1345
- مدرک تحصیلی دکترا 1346-1345 (شامل رشته های پزشکی و غیر پزشکی)
متقاضیان عفو رهبری لازم است از نمایندگی محل اقامت خود اقدام نمایند.
سایت مرتبط جهت اطلاع از آخرین اطلاعات پیرامونی این موضوع:
پرسش های متداول
ساعت کار ویژه مراجعین
دوشنبه تا جمعه 8:30 الی 12:00
ساعت پاسخگوئی تلفنی
دوشنبه تا جمعه 14:30 الی 16:30
تلفن : 5600070 - 004969